Kuinka perustaa osakeyhtiö?

MIKSI PERUSTAA OSAKEYHTIÖ?

Sopivimman yhtiömuodon päättäminen riippuu muutamasta asiasta:

a) Perustajien lukumäärä

b) Verotus

c) Uskottavuus

d) Velat

e) Sijoittajat

a, c, d, e ovat usein syitä suosia osakeyhtiön perustamista. Jos omistajia on useampi kuin yksi, niin Oy on useimmissa tapauksissa paras vaihtoehto. Se ei kuitenkaan ole ainoa vaihtoehto. Jos yritys on start-up ja etsii sijoittajia, niin Oy on melkein ainoa järkevä vaihtoehto. Lisäksi Oy antaa yritykselle uskottavuutta.

Yhden miehen yrityksellä osakeyhtiön hallintokulut voivat usein olla hieman korkeammat kuin yksityisenä elinkeinonharjoittajana (toiminimi) toimiessa. Sitten tulee kuitenkin kysymys, mikä on yrityksen tilikauden voitto. Jos yritys tuottaa enemmän voittoa kuin omistaja tarvitsee omaksi palkakseen nostaa, on useimmiten verotuksellisesti parempi omistaa Oy. Oy maksaa arvonlisäveroa 20 %, kun taas yksityisen elinkeinonharjoittajan voittoa verotetaan osana tuloveroa (joka on Suomessa progressiivinen ja voi olla jopa 50 % huippuverotuksessa). Joten veroissa voi suuriakin säästöjä säästöjä.

OSAKEYHTIÖN HALLINTO?

Johto, Tilintarkastaja, Osakepääoma

Osakeyhtiön voi perustaa myös yksin Suomessa. Tämä tarkoittaa, että olisit sekä yhtiön toimitusjohtaja että hallituksen ainoa jäsen. Siinä tapauksessa sinulla tulee kuitenkin olla vähintään yksi hallituksen varajäsen. Vähintään yhden perustajista tulee asua EMU-alueella.

Tilintarkastajan nimitysvelvollisuutta ei ole sellaiselle yhteisölle, jossa enintään yksi seuraavista ehdoista on täyttynyt sekä viimeisellä päättyneellä tilikaudella että sitä välittömästi edeltäneellä tilikaudella:

1) taseen loppusumma ylittää 100 000 euroa;

2) liikevaihto tai vertailukelpoinen liikevaihto ylittää 200 000 euroa; tai

3) työntekijöiden keskimääräinen lukumäärä ylittää kolme henkeä.

1.7.2019 alkaen merkitty vähimmäis osakepääoma on nolla euroa. Merkittyä pääomaa ei siis vaadita. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että kaikissa tapauksissa olisi järkevää olla nolla euroa osakepääomaa.

MITEN REKISTERÖIDÄ JA MITÄ SE MAKSAA?

Patentti- ja rekisterihallitus

Rekisteröinnin voi tehdä verkossa, jos a) koko johdolla on suomalainen henkilötunnus ja b) yhtiöllä ei ole merkittyä osakepääomaa. Jos toimitusjohtajalla tai jollakin hallituksen jäsenistä ei ole suomalaista sosiaaliturvatunnusta, on paperilomakkeet jätettävä.

Online-ilmoittautuminen on mahdollista vain suomeksi ja ruotsiksi.

Tällä hetkellä rekisteröinti Oy maksaa verkossa 320 euroa ja paperilomakkeella 380 euroa.

Lue lisää Patentti- ja rekisterihallituksen sivuilta: 

https://www.prh.fi/fi/kaupparekisteri/osakeyhtio/perustaminen/perustamisilmoitus.html

TARVITSETKO APUA?

Autamme mielellämme uuden yhtiön perustamisessa

Mikäli tarvitset apua uuden yhtiön perustamisessa, älä epäröi ottaa yhteyttä.

Jonne Anttila

jonne.anttila(at)eaccounting.fi

+358 (0)45 6743350

Jonne Anttila, KTM, on Accounting Finland Oy:n perustaja ja toimitusjohtaja.